Preview post pada template untuk blogger

01 June 2010



Akhirnya blogger/blogspot akan ada Priview post yang lebih cantik dan tepat apabila Blogger in Draft telah memperkenalkan Preview Page yang baru. bagi anda yang menggunakan blogger platform memang akan terasa kelainan jika sebelum ini anda menggunakan platform lain seperti wordpress. di mana kini anda boleh Preview post anda sebelum publish seperti wordpress, iaitu preview di template anda.

untuk menggunakannya anda berlu log-in ke Blogger Draft di http://draft.blogger.com/.

anda akan dapat menggunakan feature ini apabila development untuk fungsi ini telah selesai dan apabila feature ini graduate dari Google Lab anda boleh dapati fungsi ini di Dashboard blogger anda.

buat sementara ini anda perlu guna Blogger Draft untuk guna fungsi ini sebab ianya masih lagi diperingkat percubaan.

Preview Button yang lama



masalah yang timbul preview tidak sama dengan ape yang dah publish sebab ramai yang menggunakan template yang pelbagai.

Preview Button yang baru



nampak canggih siket kan. senang keja. dah boleh tegok hasilnya bila dah publish. tiada lagi masalah preview tak sama lepas publish. pastu nak kena edit lagi. sekarang dah boleh edit awal-awal siap-siap baru publish.

Mana lagi best?


7 comments

  1. suka tengok picture dalam blog ni. pandai edit..yang tulisan tangan tu, pakai tablet ek?

    ops~ni jawapan saya. waktu first benda ni diperkenalkan, terkejut jugak sebab cari butang preview tak jumpa. bila nak save as draf, baru nampak..hehe. smart.

    ReplyDelete
  2. thanks for sharing

    jenguk2 lah blog saya k;)
    http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. yang baru memang best...yang lama tak dilupakan...

    ReplyDelete
  4. @Fina Fento: eh tak pun. tak pakai tablet pun. ta[pi betul kan. lagi best preview yang bau kan?

    @amar haziq: ur welcome. cuma berkongsi ilmu.

    @princeduyong: tapi yang baru lagi best kan?

    @✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿: ape lagi cepat la try =)

    ReplyDelete
  5. thanks for sharing ya^^

    nanged and clicked on your ads...do hit me back^^

    ReplyDelete