10 Tabiat yang menyebabkan kerosakan otak

15 August 2007

  1. Tidak mengambil sarapan pagi – Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.

  2. Terlebih makan – Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkankuasamental otak.

  3. Perokok – Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakardan boleh mengakibatkan penyakit 'Alzheimer'.

  4. Penggunaan gula yang berlebihan – Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan proteindan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yangsihat.

  5. Pencemaran udara – Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia.Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

  6. Terlebih tidur – Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masatidur yang panjangboleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

  7. Menutup muka ketika tidur – Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepadaotak.

  8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat – Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.

  9. Kurang berimiginasi – Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnyaberimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otakmenurun.

  10. Jarang berfikir – Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif.
Comments
0 Comments

No comments :

Post a Comment